logo-floriva
heder voce2.fw

 GOLDENBERRY 

Peruanska jagoda

 

        

11 22

Goldenberry je egzotična voćka, poreklom iz Perua, veoma otporna, srednje krupnih plodova, veoma sočnog slatkasto-nakiselog ukusa i lepe narandžasto žute boje.

Sezona branja: Goldenberry se sadi u proleće, u maju i junu i pristiže na branje krajem jula, a bere se sve do oktobra odnosno do prvih mrazeva ili snega.

Kvalitet ploda: Goldenberry ima srednje krupne plodove prosečne težine 6 gr kompaktnog, okruglog oblika, prelepe narandžaste boje koji sazrevaju unutar svoje kućice ili fenjerčića, kako su ga zvale naše bake pa kada dobije žutu boju unutra je zreo plod. Ukus ploda je slatkasto-nakiseo i veoma zanimljiv te kao takav veoma tražen za prodaju u svežem stanju na lokalnom tržištu za dekoracije u restoranima. Plodovi su izrazito lekoviti i spada u grupu najjačih antioksidanasa od svog voća koje se može naći na tržištu. Odličan je regulator holesterola, triglicerida i šećera, reguliše pritisak i probavu, jača imunloški sistem i deluje antistresno.

Upotreba ploda u svežem stanju: Goldenberry je odličan za konzumiranje u svežem stanju kao prilog raznim jelima ili kao desert, a naročito tokom jeseni kada se nađe na trpezi van sezone. Ne preoručuje se konzumiranje vise od 10 komada dnevno zbog svog jakog uticaja na probavu.

Upotreba ploda za zamrzavanje: Goldenberry se koristi i za zamrzavanje i za proizvodnju sokova, kompota i džemova u domaćoj radinosti jer se može prerađivati tokom jeseni u kontinuitetu čak i nakon zamrzavanja.

Otpornost: Goldenberry ima odličnu tolerantnost na bolesti jer je poreklom iz kišnih predela Perua, Kolimbije I Bolivije. Plod se nalazi u svom oklopu, fenjerčiću i tako je zaštićen od spoljnih uticaja pa se može gajiti na svim lokacijama gde ima dovoljno svetlosti i vode.

Karakteristike na polju: Goldenberry treba da se ponekad orezuje da bi izbacio što više cvetova, a time i ploda. Sadnja kontejnerskih sadnica se obavlja u proleće ili u rano leto, na razmaku od 0,5 x 1.2 m. Potrebno je koristiti slamu kao sredstvo za malčiranje zemljišta i orošivače ili topove za zalivanje i osvežavanje biljaka ako su velike vrućine tokom leta. U našim klimatskim uslovima spada u jednogodišnje biljke.

Sadnice: Najbolje je koristiti sertifikovane kontejnerske sadnice koje se sade na dobro pripremljenom zemljištu, tako da se vrat korena ne potopi u zemlju, već da bude na površini, blago pritisnuti rukama (ne nogama) i dobro zaliti vodom, kako bi se ostvario bolji kontakt sa zemljiom. Sadnice nakon sadnje zaliti sa rastvorom od HUMISTART 100 ml/100 l vode direktno za bokor po 0,2-0,5 l zavisno od vlažnosti zemljišta i ponoviti za 15 dana.

Zemljište: Nakon izbora parcele, prvo se vrši pravilno uzorkovanje zemljišta na više mesta, na dubini od 0-30 cm i analiza, na osnovu koje se daju detaljne preporuke za pripremu zemljišta. Najbolje je blago kiselo (pH 5,5-6,5), rastresito, humusno zemljište, bogato hranljivim materijama. Nakon oranja ili riljanja zemljišta dobro pođubriti organskim đubrivom (Italpollina ili slično) i sve zafrezirati (umešati) da se zemlja dobro usitni I đubrivo umeša.  

33 44
55 66

Navodnjavanje: Tokom godine redovno zalivati i prihranjivati kako bi biljke razvile što više bočnih grana, a time i ploda. U slučaju velikih suša preporuka je da se obezbedi i sistem orošivača (rasprskivača za zalivanje) kojima se obezbeđuje ravnomerno navodnjavanje cele površine zemljišta i time se obezbeđuje vazdušna vlaga koja joj odgovara. Redovnu prihranu sa povećanim sadržajem kalijuma i kalcijuma, a umerenim azotom treba primenjivati od početka do kraja zrenja plodova.

Zasena: Potrebna agrotehnička mera u regionu Srbije je i zasena. Mreža od minimalno 30% zasene je potrebna kako bi se umanjilo sunčevo zračenje za 40%, smanjila temperature za 5-6°C i izbegle ožegotine ploda, povećala cirkulacija vazduha, zasad zaštitio od eventualnog leda (grada) i radnicima obezbedio lakši i efikasniji rad tokom celog dana, a time povećao učinak rada. Prinosi se povećavaju i do 40%, a kavalitet ploda je neuporedivo bolji.

Nije neophodna, ali će sigirno doprineti boljoj i kvalitetnijoj proizvodnji.

Prinos: Sadnja sortno čistog (sertifikovanog) i zdravstveno ispravnog sadnog materijala i primena svih agrotehničkih mera u prosečnoj godini, u punom rodu može obezbediti prinos od 1 – 1,5 t/10 ari.

Cena: Plod Goldenberry-a u Srbiji se plaća oko 2-4 eura, ali najbolje ide kao preradjevina za sladokusce.

Sertifikovane ORGANSKE sadnice Goldenberry-a sa pratećom dokumentacijom, možete nabaviti u našoj firmi, koja je proizvođač i distributer sadnica za teritoriju Srbije.

Radaljevo bb, Ivanjica

032/640-000

066/864-00-12

floriva.ivanjica@gmail.com

www.floriva.com

Objavljeno 07/10/2013, 18:51
Sertifikovane sadnice maline starog, crnog, američkog Vilameta kategorije ELITA, koje su proizvedene od bezvirusnih matičnih biljaka uvezenih iz najuglednije holandske kuće Nakt i...