JESENJA SORTA MALINE

Primalba

Sertifikovane sadnice maline Primalba sa potrebnom dokumentacijom za ostvarivanje prava na subvenciju, možete nabaviti u našoj firmi, koja je ovlašćeni zastupnik za regiju Balkana.

Primalba je nova sorta maline, remontantna, uspravnog rasta, ranog vremena zrenja, ukusnih, krupnih, jarko crvenih plodova, veoma prinosna i odlična za mašinsku berbu.

Primalba ima izrazito krupne plodove, prosečne težine 6gr, kompaktnog, koničnog oblika, sjajne jarko crvene boje i odličnih skladišnih osobina za zamrzavanje. Ukus ploda je veoma prijatan sa visokim sadržajem antioksidativnih materija i kao takav je veoma pogodan za industrijsku preradu.

Primalba je bujna sorta maline sa veoma čvrstim podignutim izdancima kojima se lako manipuliše i zbog toga je odlična sorta za mašinsku berbu plodova za zamrzavanje sa preko 90% ploda prve klase.

Primalba pristiže na berbu krajem jula i bere se do kasne jeseni, a može se brati dvokratno odnosno u proleće i jesen ako se berba vrši ručno.

Primalba pristiže na branje u nižim predelima zapadne Srbije oko 10. jula, a u višim oko 20. jula. Ubiranje plodova traje duže u odnosu na druge sorte, i to do kasne jeseni, odnosno prvih mrazeva.

Primalba ima izrazito krupne plodove, prosečne težine 6gr, kompaktnog, konićnog oblika, sjajne jarko-crvene boje i odličnih skladišnih osobina za zamrzavanje. Ukus ploda je veoma prijatan sa visokim sadržajem antioksidativnih materija i kao takav je veoma pogodan za industrijsku preradu.

Primalba se može prodavati odlično u svežem stanju jer plodovi odlično zadržavaju sjajnu crvenu boju, odličnog su ukusa i dugo se održavaju sveži. Mogu se ubirati u dva navrata tokom godine, od sredine leta do kasne jeseni, i ako se na proleće ostave skraćeni jednogodišnji izdanci pristiže na branje u maju i junu iste godine.

Primalba je odlična sorta za zamrzavanje sa preko 90% ploda prve klase, a cena je identična ostalim sortama. Troškovi prizvodnje i ubiranja su znatno manji sa dugom berbom koja traje 3-4 meseca.

Primalba ima odličnu tolerantnost na bolesti i preporučuje se sadnja na povrsinama do 1.000 m nadmorske visine. Nije osetljiva na mraz, jer se na jesen po završetku branja svi izdanci prekose do površine zemlje i sklone sa parcele. Narednog proleća izbijaju novi izdanci koji daju plodove od polovine jula, pa do jeseni. Otporna je na gljivično oboljenje korenovog sistema Phytophthora. Još uvek nema pronađenih primeraka sa Agrobacterium tumefaciens koji se javlja na korenovom sistemu biljaka koje su pod stresom, odnosno gde je kiselo zemljište, sabijena (tvrda) struktura zemljišta, gde ima nedostatak hrane, preteranu vlagu ili nedostatak vlage u zemljištu što izazaiva stresne uslove a time i neotpornost biljke.

Primalba je bujna sorta maline sa veoma čvrstim podignutim izdancima kojima se lako manipuliše i zbog toga je odlična za mašinsku berbu. Sadnja se obavlja u proleće u razmaku od 0,3 x 2,5 m (12.000 kom/ha) za ručnu berbu, a za mašinsku berbu sa razmakom od 0,3 x 3 m (10.000 kom/ha). Preporučuje se da se vezuje na špalir, ako je ručna berba, i ostavlja se 6-7 izdanaka po dužnom metro, a nikako više od 8 izdanaka, jer u suprotnom, ako bude veći broj izdanaka biće velika masa biljaka. Onda će sigurno biti i slabije oprašivanje, sitniji plodovi, teža berba, manji prinosi, više problema sa bolestima, insektima i grinjama.

Sadnja sortno čistog, sertifikovanog i zdravstveno ispravnog sadnog materijala i primena svih agrotehničkih mera u prosečnoj godini, u punom rodu može obezbediti prinos kod ručne berbe od 15 – 20 t/ha, a ako se radi po sistemu dve berbe, jesen-proleće, uz intezivnu ishranu prinos je i preko 30 t/ha. Prinosi kod mašinske berbe se kreću 10-15 t/ha zavisno od tipa berača, vremenskih uslova i pripreme zasada.

PONUDA SADNICA: