Priprema zemljišta i način sadnje – sadnice maline golog korena

Vesti

Za standardne sadnice maline – golog korena

Preporuka za pripremu zemljišta se radi na osnovu hemijske analize zemljišta (N, P, K, PH i Humus), parcele na kojoj se planira podizanje zasada. Od pripreme zemljišta, izbora parcele i načina sadnje zavisi prijem sadnica , dalji rast i visina prinosa planiranog zasada. Zemljište mora biti rastresito, da korenov sistem može normalno da raste i da je ocedita tj. da se na parceli ne sme zadržavati dugo voda posle kiše. U suprotnom malina će se sušiti usled velike količine vode i raznih gljivičnih oboljenja. Na osnovu našeg dugogodišnjeg iskustva sa velikim brojem proizvođača iz Srbije i regiona garantujemo maksimalan prijem i odličan dalji rast sadnica ako se prate instrukcije po našoj preporuci.

PRIMER PREPORUKE – vrste i količine đubriva se daju u preporuci na osnovu vaše analize

1. Oranje –  dubina 30 cm

2. Kreč – građevinski (hidrat u prahu) _____ t/ha, po celoj površini

3. Stajnjak – dobro zgoreo ____ t/ha – u trake širine 1 m kuda će biti redovi

4. Đubrivo _____________ – ______ kg/ha – u trake širine 1 m kuda će biti redovi

5. Insekticid (zemljišni) GALITION FORTE – 30 kg/ha ili sličan – po celoj površini

6. Freziranje na minimalnu dubinu od 20 cm celokupne površine odmah nakon rasturanja insekticida i to dva do tri puta dok se zemlja dobro ne usitni

7. Otvaranje brazdi za sadnju na dubinu od oko 15-20 cm

8. Đubrivo Guanito 6:15:3 – 300 kg/ha – u brazdu (korak i šaka đubriva)

9. Insekticid GALITION FORTE 10 kg/ha ili sličan – u brazdu

10. Blago zatrpavanje đubriva u brazdama grabuljicama, motikom ili  metlom da se đubrivo prekrije zemljom 1-2 cm

11. Bunt sa sadnicama razvezati i raširiti ih u vidu lepeze i potopiti koren u gelni rastvor tako da na korenu ostane dosta mase. Gelni rastvor se pravi tako što se u 100 l vode sipa postepeno preparat za ukorenjavanje i zaštitu korenovog sistema TIFI 250 gr, pa nakon toga se takođe postepeno sipa i meša HIDROGEL 1 kg, tako da se za 20-tak minuta dobije retka gelna masa. Ako je gusto dodati vode da se razredi. Višak na kraju rasturiti oko posađenih malina.

12. Sadnice postaviti na 25-30 cm jednu od druge u brazdu na dubinu od 10 do 15 cm maksimalno, u vertikalnom položaju i rukom zagrnutu sa sitnom zemljom i nagaziti blago nogama oko sadnice i dodatno nagrnuti grabuljama ili motikom zemlju. Ako je jesenja sadnja ostaviti blago uzdignuće
(5 cm) oko sadnice, a ako je rana prolećna sadnja ostaviti ravno zemljište oko sadnice. U slučaju kasne prolećne sadnje ostaviti rupu oko sadnice da u slučaju kiše ostaje voda za sadnicom.

13. Nakon sadnje sadnice prekratiti makazama tako da se ostave samo 2-3 živa pupoljka iznad zemlje odnosno oko 10-12 cm iznad zemlje. Ovu meru obavezno izvršiti kako bi se stimulisao korenov sistem da pokrene rast novih izdanaka koji su potrebni za dobru proizvodnju.

14. Kada prve sadnice izbiju iz zemlje na proleće do visine 15-20 cm, staru sadnicu odseći do zemlje

15. Tokom godine redovno zaštićivati i po potrebi prihranjivati granulisanim azotnim đubrivom ____ – ___ kg/ha u dva do tri navrata ili kroz sistem za navodnjavanje sa vodotopivim đubrivima. Preporuka je da se svake godine radi analiza kako bi ste zemljište doveli u idealno stanje, a time imali odlične prinose. Kiselost se mora STROGO kontrolisati jer mora biti u granicama od 5,5-6,5 PH.

U koliko ste u mogućnosti preporučuje se ubacivanje mlevenog ZEOLIT-a 2 t/ha u trake koji će poboljšati aeraciju, bolji razvoj korena, ali i vodni kapacitet u slučajevima suše sto je veoma važno, a to znači i prinose veće za 10-15%.

Deluje komplikovano, ali je to OSNOVNO za dobru proizvodnju.

Što više budete uložili u početku to će prinosi biti znatno veći u narednih 15-20 godina.

NAJNOVIJE VESTI: